Ομάδες κατάδυσης Ελλήνων και Ολλανδών δυτών ανέσυραν από περιοχή με πλούσια βιοποικιλότητα, στο Στρατώνι Χαλκιδικής, δύο τόνους «δίχτυα- φαντάσματα»,
όπως αποκαλούνται τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα στις θάλασσες, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιβαλλοντικής πρωτοβουλίας "Healthy Seas".
Τα εγκαταλελειμμένα δίχτυα φαντάσματα δε βιοδιασπώνται και παραμένουν στο βυθό για εκατοντάδες χρόνια καταστρέφοντας το θαλάσσιο οικοσύστημα, προσελκύοντας ανώτερους θηρευτές που απειλούν τον τοπικό πληθυσμό των ιππόκαμπων.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, η καταδυτική ομάδα είχε απομακρύνει περισσότερο από έναν τόνο.
«Συναντήσαμε το υπό προστασία θαλάσσιο θηλαστικό Delphinus delphis, το σαλάχι Raja radula, Cladocora caespitosa, λιβάδια ποσειδωνίας Posidonia oceanica και το κοχύλι Tonna galea. Η απομάκρυνση των διχτυών θα επιτρέψει στη θαλάσσια ζωή να αποικίσει ξανά το χαμένο της βιότοπο και τα δίχτυα δε θα αποτελέσουν ξανά απειλή εμπλοκής για τα θαλάσσια είδη της περιοχής" δηλώνει η Ελίνα Σαμαρά, θαλάσσια βιολόγος του νεοσύστατου «Ιππόκαμπος Ενάλιο Ινστιτούτο».
Σημειώνεται ότι στη διπλανή, παράκτια περιοχή του Στρατωνίου, υπάρχει μοναδική αποικία των δύο ειδών ιππόκαμπων που υπάρχουν στη Μεσόγειο: Hippocampus hippocampus και Hippocampus guttulatus. Και τα δύο είδη έχουν χαρακτηριστεί από την Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ως «εγγύς απειλούμενα» και κινδυνεύουν από την εμπλοκή σε δίχτυα και από την εξαφάνιση του βιοτόπου τους.
Τα δίχτυα θα μεταφερθούν στη Βόρεια Ελλάδα, από εκεί θα αποσταλούν για καθαρισμό και διαλογή, και εν συνεχεία σε εργοστάσιο που βρίσκεται στη Σλοβενία, για να μετατραπούν, μαζί με άλλα νάιλον απορρίμματα, σε νήμα «ECONYL», τη βάση για προϊόντα όπως κάλτσες, μαγιό, και χαλιά.
Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 640.000 τόνοι αλιευτικών εργαλείων αφήνονται στις θάλασσες και τους ωκεανούς, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σ΄ αυτά εκατομμύρια θαλάσσια ζώα, όπως καρχαρίες, δελφίνια φώκιες και χελώνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.