Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

ΠΡΟΣΟΧΗ. Επικίνδυνα και τοξικά ψάρια εξαπλώνονται ραγδαία σε θάλασσές μας. Οι περιοχές που πλήττονται...



Έντονη είναι η ανησυχία των επιστημόνων από τη ραγδαία αύξηση του πληθυσμού επικίνδυνων και τοξικών ψαριών...
στο νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα.
Ο λόγος για τους λαγοκέφαλους οι οποίοι, σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται προσοχή και επειδή αυτά τα ψάρια είναι τοξικά, θα πρέπει να αποφεύγεται η επαφή μαζί τους ακόμη και επιδερμικά.
Ιδιαίτερα στις θάλασσες της Κρήτης, πλέον ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων είναι μεγάλος και έχει εξαπλωθεί σε όλες τις περιοχές.
Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ ξεκινούν μία προσπάθεια να μειώσουν τον πληθυσμό των επικίνδυνων λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, και όχι μόνο.
Σύμφωνα με τη βιολόγο Ιχθυολόγο του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ Νότα Περιστεράκη, το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του.
Αυτή η περίοδος είναι περίοδος αναπαραγωγής του ψαριού και πλησιάζει, περισσότερο, σε κάποιες ακτές, πιθανόν για αναπαραγωγικούς λόγους και επίσης επειδή τρώει περισσότερο.
Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι επιτίθεται, θα μπορούσαμε να πούμε, περισσότερο, τρώει αλιεύματα, ακόμη και κομμάτια από αλιευτικά εργαλεία αφού βρίσκουμε στα στομάχια τους αγκίστρια, δίχτυα. Υπενθυμίζεται
ένα πρόσφατο περιστατικό επίθεσης σε άνθρωπο στα Δωδεκάνησα, από λαγοκέφαλο. Μάλλον ο άνθρωπος αυτός κουνούσε το δάχτυλό του κάτω από το νερό και το ψάρι το πέρασε για τροφή.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτό το είδος ψαριού σε καμία περίπτωση δεν τρώγεται, μπορεί να αφαιρέσει και κομμάτι από άνθρωπο. Συνετό οπότε είναι να το αποφεύγουν οι λουόμενοι όταν το βλέπουν στις ακτές, να μην το πλησιάζουν, και να μην το ταΐζουν.
Το συγκεκριμένο είδος λαγοκέφαλου (lagocephalus sceleratus) προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα από το 2003 που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα νερά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για τους ερασιτέχνες ψαράδες, αφού πολλοί δεν υποψιάζονται το παραμικρό ή, ακόμα κι αν έχουν ακούσει για τον λαγοκέφαλο, δεν μπορούν να τον ξεχωρίσουν.

Ωστόσο χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς η τετροδοτοξίνη προκαλεί μυϊκή παράλυση, μπλοκάρει το νευρικό σύστημα και μπορεί να επιφέρει τον θάνατο. Η συγκεκριμένη τοξίνη συγκεντρώνεται κυρίως στο ήπαρ και στα γεννητικά όργανα του λαγοκέφαλου αλλά και στον μυϊκό ιστό που τρώει ο άνθρωπος.
Ο λαγοκέφαλος είναι ένα από τα 90 είδη ψαριών και τα περίπου 1.000 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας που πέρασαν στη Μεσόγειο μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.
Στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπήκε από τα Δωδεκάνησα, όπου εντοπίζονται και οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί του. Εχει ραγδαία εξάπλωση και πλέον το συναντάμε στο Ιόνιο, στα παράλια της Κροατίας, στη Μάλτα και την Τυνησία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα