Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Θλιβερό... Και όμως συμβαίνει. Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζει ο περιβάλλων χώρος της Ακρόπολης



Εικόνα έντονης εγκατάλειψης παρουσιάζει ο περιβάλλων χώρος της Ακρόπολης,
που μας εκθέτει στα εκατομμύρια των επισκεπτών του Ιερού Βράχου.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού παρουσιάστηκε μία απαράδεκτη εικόνα του χώρου γύρω από την Ακρόπολη. Το αναβατόριο για όσους δεν μπορούν να ανέβουν με τα πόδια τους δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη, παντού βρίσκονται διάσπαρτα καλώδια ρεύματος τα οποία είναι επικίνδυνα για τους επισκέπτες, ενώ έχουν καεί και αρκετοί λαμπτήρες φωτισμού. Παντού υπάρχουν χόρτα τα οποία πρέπει να καθαριστούν και να απομακρυνθούν. Και όσο για την ασφάλεια του χώρου; αρκετές κάμερες παρακολούθησης δεν λειτουργούν.
Έγινε σαφές ότι "δεν πρέπει η Ακρόπολη την επόμενη τουριστική σεζόν να παρουσιάζει αυτή την εικόνα".
Είναι γνωστό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με ειδικές ανάγκες τα οποία ταλαιπωρούνται για να ανέβουν στον Ιερό Βράχο, καθώς το αναβατόριο αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα και πρέπει να αντικατασταθεί το συντομότερο δυνατό.
Επίσης πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η χαρτογράφηση του δικτύου καλωδίων, ηλεκτρικών πινάκων και φορτίων που βρίσκονται στον χώρο. Εκεί τρέχουν εκατοντάδες καλώδια στον βράχο, τα οποία πέρα από την εικόνα της εγκατάλειψης που παρουσιάζουν, είναι και επισφαλή για τον επισκέπτη.

Πολλά καλώδια και πίνακες, από τους 180 συνολικά που είναι εγκατεστημένοι, είναι ανενεργοί, ενώ η καταγραφή τους δεν έχει ολοκληρωθεί, αν και έχει αρχίσει εδώ και έξι μήνες.
Παράλληλα θα εξετασθεί άμεσα το θέμα του φωτισμού της Ακρόπολης και οι αλλοιώσεις που έχουν παρατηρηθεί στην αρχική μελέτη φωτισμού από τον Πιερ Μπιντό. Έχει αλλοιωθεί πλήρως ο φωτισμός. Δεν είναι ότι έχουν καεί λαμπτήρες και δεν άλλαξαν. Είναι ότι χρειάζεται να μελετηθεί το αρχικό σχέδιο και να γίνει άμεση διόρθωση. Απαιτείται να υπάρξουν οι προδιαγραφές για ολοκληρωμένη μελέτη αποκατάστασης του φωτισμού και αντικατάστασης των λαμπτήρων με τεχνολογίας LED.
Πρέπει άμεσα να καθαριστούν τα συγκεντρωμένα κομμένα χόρτα που βρίσκονται σε σωρούς στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου και να απομακρυνθούν το ταχύτερο οι εργοταξιακές εγκαταστάσεις που δεν χρησιμοποιούνται πλέον. Είναι αντιαισθητικά και η απομάκρυνσή τους αφορά και στην ασφάλεια των επισκεπτών.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι πρέπει να υπάρξει συντονισμός των αρμοδίων υπηρεσιών για την πολυδιάσπαση που παρατηρείται με τα φυλάκια στον χώρο της Ακρόπολης και τους χώρους διαχείρισης και παρακολούθησης καμερών.
Οι φύλακες πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή «διάλογο» με τις κάμερες. Η αλήθεια είναι ότι δεν δουλεύουν όλες οι κάμερες, ούτε ανταποκρίνονται όλα τα υφιστάμενα control rooms.
Είναι ανάγκη να εκπονηθεί αμέσως ολοκληρωμένο σχέδιο ασφάλειας και διαχείρισης, εκπαίδευσης του προσωπικού, και σύνταξη κανονισμού φύλαξης. Η πολυδιάσπαση των control rooms πρέπει να τελειώσει, αφού οι υπηρεσίες λάβουν υπόψη τους την ιδιαιτερότητα του χώρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα