Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Φωνή αγωνίας των κατοίκων των Αντικυθήρων: Μείναμε πολύ λίγοι... Που "κολλάει" ο εποικισμός του νησιού



Τα Αντικύθηρα ή Τσιριγότο, είναι ένα νησί μικρής μεν έκτασης, αλλά μεγάλης στρατηγικής σημασίας τουλάχιστον για τη ναυσιπλοΐα...
καθώς βρίσκεται στο πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη, που... αργοπεθαίνει, αφού οι κάτοικοί του ολοένα και λιγοστεύουν.
Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κυθήρων και τις τελευταίες δεκαετίες υποφέρει από μεγάλη μείωση του μόνιμου πληθυσμού του.
Η ανησυχία των κατοίκων για την διαφαινόμενη ερήμωση των Αντικυθήρων είναι έκδηλη...
Τα Αντικύθηρα κάποτε είχαν 800, ως και 1.000 κατοίκους. Ο σημερινός μόνιμος πληθυσμός του νησιού δεν υπερβαίνει τους 25 κατοίκους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και μια πενταμελής οικογένεια από την Αττική η οποία πριν 1 χρόνο έλαβε τη απόφαση να μείνει μόνιμα στο νησί με αποτέλεσμα να ανοίξει ξανά το Δημοτικό Σχολείο Αντικυθήρων, που είχε κλείσει από τη δεκαετία του 1990.
Οι κάτοικοι επιβιώνουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, όχι μόνο τον χειμώνα, αλλά και το καλοκαίρι. Είναι ένα νησί κάπως απομονωμένο καθώς τα πιο κοντινά νησιά του, τα Κύθηρα και η Κρήτη, βρίσκονται δύο ώρες μακριά με το πλοίο, ενώ συχνά το χειμώνα οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν στο πλοίο της γραμμής να προσεγγίσει στο λιμάνι του νησιού, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μένουν για αρκετές μέρες χωρίς προμήθειες, τρόφιμα και φάρμακα.

Ο Δήμος Κυθήρων σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Κυθήρων και Αντικυθήρων και άλλους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, επεξεργάζονται εδώ και σχεδόν 1 έτος, ένα πρόγραμμα ήπιου εποικισμού του νησιού, αρχικά με 5 πολύτεκνες οικογένειες από την Αθήνα.
Ωστόσο, οι σκέψεις αυτές παραμένουν στο στάδιο του σχεδιασμού, καθώς, πριν από όλα, θα πρέπει να χτιστούν 5 νέες κατοικίες στο νησί, για τις οποίες η διαδικασία αδειοδότησης από την Πολεοδομία και το Δασαρχείο απαιτεί μήνες, αν όχι χρόνια λόγω υπαγωγής των Αντικυθήρων στο δίκτυο περιβαλλοντικής προστασίας NATURA 2000, αλλά και λόγω έλλειψης οριοθετημένων οικισμών στο νησί.
Ωστόσο, ο ήπιος εποικισμός του νησιού, θα πρέπει να γίνει με σαφές σχέδιο, χωρίς βιασύνη και στόχος τους είναι, οι 5 οικογένειες που θα κατοικήσουν στα Αντικύθηρα, να βοηθηθούν ώστε να μπορέσουν να αποκτήσουν δικό τους εισόδημα, να παράγουν προϊόντα ή υπηρεσίες και έτσι να δημιουργήσουν έναν νέο κύκλο οικονομίας στο νησί που δεν θα βασίζεται σε μόνιμη επιδοματική πολιτική.

Παράλληλα, ο Δήμος, στηρίζει την εμβληματική υποδομή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, που επέλεξε τα Αντικύθηρα για την δημιουργία του Εθνικού Παρατηρητηρίου της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή, μέσα από το οποίο θα δημιουργηθούν μόνιμες θέσεις εργασίας.
Τέλος, ο Δήμος αναμένει την άμεση επανέναρξη των ερευνών στον χώρο του Ναυαγίου των Αντικυθήρων, του σημαντικότερου αρχαίου ναυαγίου στον κόσμο, οι έρευνες στο οποίο τελούν από το 2015 υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι 2 αυτές δράσεις, μπορούν υπό συνθήκες να αποτελέσουν ακόμα ένα ανάχωμα στην ερήμωση του νησιού».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα