Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

Το θέαμα θα είναι πρωτόγνωρο... Σε ένα χρόνο θα κάνουμε καταδύσεις σε ένα από τα αρχαιότερα ναυάγια στον κόσμο



Το περίφημο ναυάγιο της Περιστέρας, κοντά στην Αλόννησο, πρόκειται να μετατραπεί ένα μεγάλο υποθαλάσσιο Μουσείο και θα είναι επισκέψιμος με καθοδηγούμενη κατάδυση.
Ένα από τα αρχαιότερα ναυάγια στον κόσμο, θα «λειτουργήσει» από το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με δέσμευση που ανέλαβαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αλλά και η διευθύντρια Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού Π. Καλαμαρά.
Το όλο εγχείρημα άρχισε να προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον, όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου, σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο.

Το πλοίο, που ήταν πιθανότατα Αθηναϊκό εμπορικό και βυθίστηκε σε βάθος περίπου 30 μέτρων γύρω στο 425 – 415 π.Χ, μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων.
Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.
Η φορτηγίδα αυτή ζύγιζε πάνω από 11 τόνους, γεγονός που αποκαλύπτει, σε αντίθεση με της έως τότε πεποιθήσεις, ότι οι Έλληνες ήταν ικανότατοι στην ναυπήγηση πλοίων, ακόμη και τέτοιου μεγάλου μεγέθους.

Για τους λόγους αυτούς, το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.
Ήδη, στην περιοχή της Στενής Βάλλας γίνονται, αναλόγως φυσικά και των καιρικών συνθηκών, καταδύσεις από έμπειρους δύτες, ώστε να αρχίσει να λαμβάνει σάρκα και οστά η προσπάθεια για την πλήρη αξιοποίηση των υποθαλάσσιων ευρημάτων στο νησάκι Περιστέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα