Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019

Τώρα κάδοι και για τα επικίνδυνα αποτσίγαρα... Απίστευτο. "Παράγουμε" 3.500 τόνους, κάθε χρόνο



Μπορεί το τσιγάρο να σκοτώνει, αλλά εξίσου σκοτώνουν και οι γόπες. Κάτι που αγνοεί η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Αυτό το μεγάλο πρόβλημα, στη χώρα μας έχει λάβει τραγικές διαστάσεις, αφού πολλοί έχουν την κακή συνήθεια να πετούν τις γόπες τους στο δρόμο και κυρίως στις παραλίες.
Για αυτό, ειδικοί κάδοι, τουλάχιστον 500, για την συλλογή αποτσίγαρων θα τοποθετηθούν από τις αρχές του 2020 στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας " Γόπα Free".
Στόχος η ανακύκλωση των αποτσίγαρων και η αποστολή τους σε ειδικά εργοστάσια του εξωτερικού προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν ως νέα υλικά.
Από τις γόπες μπορούν να κατασκευαστούν πλαστικά σκεύη ή να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στο μείγμα για ασφαλτόστρωση των δρόμων.
Στην Ελλάδα "παράγουμε" περίπου 22 δισεκατομμύρια (!) αποτσίγαρα ή 3.500 τόνους, κάθε χρόνο, και τα περισσότερα καταλήγουν στις ακτές και στη θάλασσα.
Διεθνώς εκτιμάται ότι το 40% των απορριμμάτων που συλλέγονται στους καθαρισμούς παραλιών είναι γόπες. Σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που περιβάλλεται από θάλασσα, κάτι τέτοιο είναι καταστροφικό, καθώς δεν έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα απόβλητα, παρά το γεγονός ότι περιέχουν επικίνδυνα χημικά και πλαστικό.

Έτσι τα αποτσίγαρα καταλήγουν στα κοινά σκουπίδια και πολύ συχνά στις θάλασσες όπου καταναλώνονται από θαλάσσιους οργανισμός και στη συνέχεια μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα απειλώντας και τη δημόσια υγεία.
Η Ελλάδα δεν διαθέτει επίσημο σύστημα για την ανακύκλωση τους παρά το γεγονός ότι με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία για τα πλαστικά μιας χρήσης θα πρέπει να συλλέγονται χωριστά.
Η απόρριψή των αποτσίγαρων στις χωματερές δεν εξαφανίζει το πρόβλημα, αφού τα πλαστικά φίλτρα επουδενί είναι βιοδιασπώμενα.
Ο πυρήνας των περισσότερων φίλτρων τσιγάρων, το μέρος που μοιάζει με λευκό βαμβάκι, είναι στην πραγματικότητα μια μορφή πλαστικού που ονομάζεται οξική κυτταρίνη. Από μόνη της, η οξική κυτταρίνη αποσυντίθεται με ιδιαίτερα αργούς ρυθμούς στο περιβάλλον. 
Εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει από 18 μήνες έως 10 χρόνια. Ακόμα χειρότερα. Τα χρησιμοποιημένα φίλτρα έχουν κομμάτια καπνού που φέρουν περισσότερες τοξίνες από ότι τα φίλτρα, καθώς και νικοτίνη, η οποία είναι δηλητηριώδης.
Όπως ακριβώς το υπόλοιπο τσιγάρο, έτσι και οι γόπες περιέχουν αφθονία τοξικών χημικών. Και αυτά, όπως είναι φυσικό, όταν καταλήξουν στη θάλασσα, θα απειλήσουν τα ψάρια και κάθε άλλο είδος θαλάσσιας ζωής.  Είναι συχνό, άλλωστε, το φαινόμενο οι γόπες να καταλήγουν στο στομάχι ψαριών. Το ίδιο ισχύει με τα αποτσίγαρα και στο ύπαιθρο, όπου συχνά τα πουλιά τρώνε τις - μολυσμένες με επικίνδυνα χημικά - γόπες, προκαλώντας ακόμα και τον θάνατό τους.
Επίσης, το κρέας κάποιου ζώου που έπινε νερό "εμπλουτισμένο" με τοξικά χημικά από τα αποτσίγαρα, μπορεί να βρεθεί στο τραπέζι σας. Όπως το ίδιο και μολυσμένα ψάρια. Τα φίλτρα τσιγάρων μπορούν να απειλήσουν ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά, τα οποία, ασυναίσθητα, όπως δοκιμάζουν τα πάντα, μπορεί να τα φάνε.

Τα αποτσίγαρα περιέχουν πλαστικά φίλτρα που περνούν από τα φρεάτια στους υπονόμους, για να φτάσουν σιγά σιγά στις θάλασσες όπου απελευθερώνουν νικοτίνη, βενζόλιο, κάδμιο, ακετόνη, οξικό οξύ, αμμωνία, αρσενικό, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, υδρογονάνθρακες, υδροκυάνιο, μόλυβδο, μεθανόλη, μεθύλιο, νιτρικό οξύ, πολώνιο - 210, θειικό οξύ, πίσσα, ραδόνιο.
Σχετικά με τα αποτσίγαρα που παράγονται, ενδεικτικοί είναι οι αριθμοί για το κάπνισμα παγκοσμίως. Ειδικότερα:

1. Υπάρχουν περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο καπνιστές παγκοσμίως σήμερα και, αν συνεχιστούν οι τρέχουσες τάσεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 1,6 δισεκατομμύρια μέχρι το έτος 2025.

2. Παγκοσμίως αγοράζονται περίπου 10 εκατομμύρια τσιγάρα ανά λεπτό, 15 δισεκατομμύρια πωλούνται καθημερινά και παράγονται και χρησιμοποιούνται πάνω από 5 τρισεκατομμύρια ετησίως.

3. Πέντε τρισεκατομμύρια φίλτρα τσιγάρων ζυγίζουν περίπου 1 δισεκατομμύριο κιλά. Εκτιμάται ότι τρισεκατομμύρια φίλτρα, γεμάτα με τοξικές χημικές ουσίες από τον καπνό του τσιγάρου, φτάνουν στο περιβάλλον μας υπό μορφή απόρριψης αποβλήτων ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα