Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Γνωστά αποφθέγματα Σοφών θα... ταξιδεύσουν από τον «ομφαλό» της Γης σε όλο τον κόσμο. Η πρωτοβουλία


Πέντε από τα πιο γνωστά αποφθέγματα των Επτά Σοφών της αρχαιότητας, που χαράχτηκαν στους τοίχους του μαντείου των Δελφών,
προκειμένου να εντυπωθούν για πάντα στη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας, θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες, σε ολόκληρο τον κόσμο:
  • Μηδέν Άγαν,
  • γνώθι σαυτόν,
  • χρόνου φείδου,
  • σοφίαν ζήλου,
  • πράττε δίκαια.
Από σήμερα, με πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων και του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, σε όλους τους σταθμούς του Αττικού Μετρό και τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ, και από τις 4 Μαρτίου σε επιλεγμένα σημεία στους Δελφούς και την Αράχωβα, τα δελφικά παραγγέλματα θα «κυκλοφορούν» ανάμεσά μας.
Σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά, προκειμένου να φτάσουν από τον «ομφαλό» της γης σε όλο τον κόσμο.
Η σχετική πρωτοβουλία είναι στο πλαίσιο του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που θα πραγματοποιηθεί 5 - 8 Μαρτίου.


Οι Επτά Σοφοί της αρχαιότητας ήταν:
1) Κλεόβουλος ο Ρόδιος: Του αποδίδεται το απόφθεγμα «μέτρον άριστον». Διετέλεσε τύραννος της Ακροπόλεως της Λίνδου της Ρόδου γύρω στο 600 π.Χ
2) Σόλων ο Αθηναίος: Του οφείλεται το «μηδέν άγαν» για τη συνετή συμπεριφορά του. Έζησε από το 640 π.Χ έως και το 559 π.Χ και κέρδισε τη γενική αναγνώριση ως νομοθέτης και κοινωνικός μεταρρυθμιστής της πόλης των Αθηναίων.
3) Χίλων ο Λακεδαιμόνιος: Του αποδίδεται το «γνώθει σαυτόν». Αγωνίστηκε για τη βελτίωση των υπηρεσιών των ανωτάτων υπαλλήλων στη Σπάρτη, όπως επίσης σε αυτόν οφείλεται η στρατικοποίηση της ζωής των Σπαρτιατών.
4) Βίας ο Πρινεύς: «Χαλεπώτερον είναι φίλους διαφερόμενους ήπερ εχθρούς» είναι ένα από τα αποφθέγματά του. Πρόκειται για υπόδειγμα δικαστή στον αρχαίο ελληνικό χώρο.
5) Θαλής ο Μιλήσιος: Γίνεται διάσημος χάρη στην πρόβλεψη της έκλειψης του Ηλίου στις 28 Μαΐου 585π.Χ. με τη θεωρία του ότι η αρχή της ύλης είναι το νερό , θεωρείται ο ιδρυτής της ιωνικής φυσικής φιλοσοφίας. Ως μαθηματικός διατύπωσε και μία σειρά θεωρημάτων με γνωστότερο το «θεώρημα του Θαλή».
6) Πιττακός ο Μυτιληναίος: Κυβέρνησε αρχικά στη Μυτιλήνη μαζί με τον τύραννο Μυρσίλο. Χάρη στις πολιτικές του ικανότητες συγκαταλέγεται στους επτά σοφούς
7) Περίανδρος ο Κορίνθιος: Αγωνίστηκε για τη σταθεροποίηση της εσωτερικής και οικονομικής πολιτικής της πόλης του. Φρόντισε για τον περιορισμό της εργασίας των δούλων και για τη διατήρηση της τάξης των μικρογαιοκτημόνων, ενώ περιόρισε με νόμους την πολυτέλεια της αριστοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα