Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Τιμή στη μνήμη των νεκρών του Σανατόριου... Δείτε σε βίντεο το απόκοσμο Πάρκο των Ψυχών στην Πάρνηθα


Εμπνευσμένος από την ιστορία του Σανατορίου Πάρνηθας ο γλύπτης Σπυρίδων Ντασιώτης επέλεξε τον χώρο απέναντι οπό το επιβλητικό και γεμάτο μνήμες, εγκαταλελειμμένο πλέον Σανατόριο για να δημιουργήσει, αφιλοκερδώς, «Το Πάρκο των ψυχών».
Ένα σύνολο γλυπτών από κορμούς καμένων δέντρων από την γύρω περιοχή του Σανατορίου. Ο γλύπτης δεν χάραξε απλά κορμούς. Έδωσε «ζωή» σε νεκρούς κορμούς δέντρων εκφράζοντας έτσι τα συναισθήματα που κατείχαν τους τροφίμους του Σανατορίου κατά την περίοδο του εγκλεισμού τους.
Εκθέματα όπως «Η έγκυος», «Ο σταυρός του μαρτυρίου», «Η νοσταλγία της μάνας για το παιδί που άφησε πίσω», «Το ζευγάρι», «Το αυτί», «Το φτερό», «Ο συλλογισμός» κ.ά. συνθέτουν αυτό το εναλλακτικό αν μη τι άλλο μουσείο. Όλα αυτά, στα 1000 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και στα 40 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.

Απέναντι από Το Πάρκο των ψυχών βρίσκεται το ερείπιο του παλιού ΞΕΝΙΑ. Αυτό ήταν το Σανατόριο που λειτούργησε από το 1912 και για τα επόμενα 30 χρόνια, σχεδόν μέχρι το 1960. Το εν λόγω σανατόριο αποτελούσε τόπο διαμονής και φροντίδας ανθρώπων που έπασχαν από φυματίωση και νοσηλεύονταν στην επιβλητική αυτή τοποθεσία, προκαλώντας δέος στον επισκέπτη.

Αξίζει, για την ιστορία, να σημειωθεί ότι εκατοντάδες άνθρωποι άφησαν εκεί την τελευταία τους πνοή. Αυτούς ακριβώς τους ασθενείς που δεν τα κατάφεραν θέλει να τιμήσει το συγκεκριμένο πάρκο.
Στο χώρο αυτό, μάλιστα, νοσηλεύτηκε, στα τέλη του 1937 για 6 μήνες, ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του εκεί, ο σπουδαίος Έλληνας ποιητής έγραψε και την «Εαρινή Συμφωνία».

Δείτε το βίντεο από haanity

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα