Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020

Συναγερμός στην Αθήνα. Φοβόμαστε τον κορωνοϊό, αλλά αυτό το έντομο εισέβαλε από την Κίνα. Τι καταστρέφει


Έντομο, εισβολέας από την Κίνα, άγνωστο πως έφτασε στην Ελλάδα, καταστρέφει τις μουριές της Αθήνας... Σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς του δήμου Αθηναίων, εξαιτίας του ξυλοφάγου εντόμου (Xylotrechus chinensis), έχουν ήδη ξεραθεί 300-350 μουριές ή έχουν τέτοιο μέγεθος προσβολής που θα πρέπει να κοπούν.
Επίσης, περίπου αλλά 1.000 δέντρα έχουν εκδηλώσει συμπτώματα προσβολής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ο Δήμος Αθηναίων απευθύνθηκε στους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και συγκεκριμένα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και στο Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων, που υπέδειξαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν και που ξεκινούν άμεσα να υλοποιούνται.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πρασίνου και Ηλεκτροφωτισμού Σάκης Κολλάτος, κάνει λόγο, για «μια περιβαλλοντική καταστροφή» , τονίζοντας ότι «ο Δήμος της Αθήνας μπαίνει μπροστά για να προστατεύσει τον πλούτο της πόλης. Αναλαμβάνουμε, είπε, όλες τις πρωτοβουλίες για να αντικαταστήσουμε τα δέντρα που έχουν πληγεί, να σταματήσουμε την επέκταση της ασθένειας, να δώσουμε την τεχνογνωσία μαζί με τους επιστημονικούς φορείς όχι μόνο στην Αττική, αλλά σε όλη την χώρα».
Το καμπανάκι είχε χτυπήσει το 2018 στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου το ξυλοφάγο έντομο έχει καταστρέψει περισσότερα από 100 δέντρα και αναμένεται να κοπούν άλλα 100, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι έχουν προσβληθεί.
Συνολικά στην πόλη υπάρχουν περισσότερες από 6.000 μουριές οι οποίες ελέγχονται μία μία, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προσβληθεί από το έντομο και να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή του.
Οι ειδικοί ανησυχούν καθώς εάν το έντομο φτάσει στα αμπέλια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τους καλλιεργητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα