Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας που εκπαιδεύεται από τη NASA για αποστολή στη Σελήνη


Ένας Έλληνας βρίσκεται για εκπαίδευση στο ηφαίστειο Mauna Loa, στη Χαβάη, όπου βρίσκεται η εγκατάσταση προσομοίωσης διαστημικών αποστολών Hi-Seas
και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα φιλοξενήσει εκπαιδευόμενους αστροναύτες της NASA για το πρόγραμμα ARTEMIS.
Ο λόγος για τον εκπαιδευόμενο αστροναύτη Αύγουστο Πανταζίδη, ο οποίος συμμετέχει στην προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη ΕMMIHS IV που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) μέσω του International Lunar Exploration Working Group (ILEWG).
«Η συγκεκριμένη εγκατάσταση δημιουργήθηκε και χρηματοδοτείται από τη NASA και θεωρείται από πολλούς, αυτή τη στιγμή, η καλύτερη εγκατάσταση για προσομοίωση διαστημικών αποστολών στον κόσμο» δηλώνει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Αύγουστος Πανταζίδης και συμπληρώνει: «Είμαι ο πρώτος Έλληνας που συμμετέχει σε αποστολή στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, κάτι που αποτελεί μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα».

Η διάρκεια της αποστολής θα είναι δεκαπέντε μέρες, και η ομάδα η οποία αποτελείται από έξι άτομα, έχει ως σκοπό την εκτέλεση συγκεκριμένων πειραμάτων αλλά και τη διεξαγωγή δοκιμών νέων τεχνολογιών που προορίζονται να στελεχώσουν μία βάση στην Σελήνη στο μέλλον.
Παράλληλα, όπως αναφέρει ο κ. Πανταζίδης σκοπός είναι «να μελετήσουμε τις σπηλιές λάβας (lava tubes) που υπάρχουν στην περιοχή διότι σε σπηλιές σαν αυτές θα χτιστούν οι πρώτες βάσεις στην Σελήνη και στον Άρη. Ο πιο σημαντικός όμως παράγοντας για μία αποστολή σε ένα άλλο πλανητικό σώμα όπως η Σελήνη, είναι ο ανθρώπινος παράγοντας δηλαδή εμείς. Το κατά πόσο δηλαδή μπορούμε να αντέξουμε ψυχικά και σωματικά σε συνθήκες απομόνωσης μακριά απ' όλα όσα μας προσφέρει ο σύγχρονος κόσμος μακριά και από την φύση. Η επικοινωνία με τον "έξω κόσμο" είναι περιορισμένη, η μόνη απευθείας επαφή που έχουμε είναι με το Mission Control, ενώ το παράθυρο επικοινωνίας παραμένει ανοιχτό μόνο για δύο ώρες κάθε απόγευμα».

Αυτή δεν είναι η πρώτη συμμετοχή για τον κ. Πανταζίδη σε προσομοίωση αποστολής στη Σελήνη, καθώς έχει λάβει μέρος σε άλλες τρεις ως ανάλογος αστροναύτης τόσο με τη «γεωλογική» όσο και τη γεωπονική ιδιότητά του.
Τον ερχόμενο Μάιο μάλιστα θα συμμετάσχει στην τέταρτη για τον ίδιο αποστολή (τη δεύτερη στην εγκατάσταση LunΑres) στην Πολωνία, στην οποία του έχει προταθεί να είναι επικεφαλής αυτής. Πηγή, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα