Τρίτη 27 Αυγούστου 2019

Επιτέλους, αναγνωρίστηκαν τα Λουτρά Καϊάφα ως ιαματική πηγή. Είναι ένα φυσικό χαμάμ για αυτές τις παθήσεις



Σήμερα, μετά από 5 χρόνια καθυστερήσεων, αναγνωρίστηκαν τα Λουτρά Καϊάφα ως Ιαματική πηγή, μετά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Προστασίας Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΕΠΙΦΠ).
Συνεπώς δίνεται η δυνατότητα για άμεση και νόμιμη επαναλειτουργία των Λουτρών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική οικονομία του νομού Ηλείας αλλά και ένα βήμα καθοριστικό στο σχέδιο ενεργοποίησης του Ιαματικού Τουρισμού και του Τουρισμού Ευεξίας στη χώρα μας.
Υπενθυμίζεται πως το ζήτημα της αναγνώρισης των Λουτρών Καϊάφα εκκρεμούσε από το 2014.
Τα λουτρά του Καϊάφα απέχουν 26 χιλιόμετρα από τον Πύργο και μόλις 5 χιλιόμετρα από τη Ζαχάρω.
Τα ιαματικά νερά είναι γνωστά από την αρχαιότητα. Κοντά στο υδροθεραπευτήριο είναι η πηγή των Ανιγρίδων νυμφών. Σύμφωνα με τη μυθική παράδοση, εδώ διέμεναν οι Nύμφες Aνιγρίδες. Eδώ, επίσης, καθάρισε τα τραύματά του από τα δηλητηριώδη βέλη του Hρακλή ο Kένταυρος Xείρων. Από το σπήλαιο των Αγρινίδων πηγάζουν τα ζεστά νερά των λουτρών και σχηματίζουν μια μεγάλη λίμνη μπροστά του.

Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα περιλαμβάνουν δύο πηγές, των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών. Αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα, (το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών το μεγαλύτερο και το Γεράνιο άντρο το μικρότερο, κατοικίες νυμφών κατά την αρχαιότητα) στην ανατολική όχθη της λιμνοθάλασσας Καϊάφα.
Άλλη παράδοση αναφέρει ότι στα σπήλαια πέταξαν τα καθάρσια νερά τους, οι κόρες του βασιλιά του Άργους Προΐτου, η Αμφινόη και η Αμφιάνασσα, οι οποίες είχαν άνομες σχέσεις με το μάντη Μελαπόδα. Όταν έμειναν έγκυες και για να αποφύγουν την οργή του πατέρα τους, κατέφυγαν στο όρος Λαπίθα. Από αρχαίους Έλληνες γιατρούς, περιηγητές και γεωγράφους, αναφέρεται ότι στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα Λουτρά, για ιαματικούς σκοπούς. Ειδικά για τις Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, ο Στράβων και ο Παυσανίας κάνουν εκτενή αναφορά.


Φυσικό χαμάμ

Η πηγή των Ανιγρίδων Νυμφών, είναι υδροχλωριονατριούχος με ελεύθερο υδρόθειο σε σημαντική ποσότητα. Η σπηλιά (πηγή) είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα, τη «μεγάλη» και τη «μικρή». Στη μεγάλη η θερμοκρασία κυμαίνεται από 32ο – 35ο C, ενώ στη μικρή από 29ο – 34ο C.
Το νερό αναβλύζει από το έδαφος, αλλού ζεστό και αλλού κρύο και αναμειγνύεται δημιουργώντας ένα φυσικό χαμάμ και ενδείκνυται για:
Παθήσεις που αφορούν το μυοσκελετικό σύστημα (οσφυαλγία, ισχιαλγία, οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδής αρθρίτιδα, αυχενικό σύνδρομο, σπονδυλοαρθρίτιδα, ψωριακή ρευματοπάθεια γυναικολογικές και δερματικές παθήσεις.
Σε απόσταση 200 μ. περίπου, βρίσκεται η ιαματική πηγή του Γερανιού, με νερό ιδανικό για ποσιθεραπεία η οποία είναι μια μορφή εσωτερικής υδροθεραπείας, πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, σε κολλοειδή και σε άλατα που βοηθούν σε διάφορες παθήσεις του πεπτικού συστήματος, του σκελετικού συστήματος και των ουροφόρων οδών του οργανισμού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα