Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Πάνω από 13 τόνους σκουπίδια πέταξαν στο βυθό και τις ακτές μας. Αυτοί είναι οι θλιβεροί "πρωταθλητές"


Στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών εθελοντές μάζεψαν πάνω από 13 τόνους απορρίμματα από το βυθό και τις ακτές της Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε η HELMEPA.

Καθαρίστηκαν συνολικά 73 χλμ ακτογραμμής, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι αυτοδύτες εθελοντές ανέσυραν από το βυθό 1,5 τόνους απορριμμάτων.
Για ακόμα μία χρονιά θλιβεροί «πρωταθλητές» ήταν οι καπνιστές, καθώς τα αποτσίγαρα ήρθαν πρώτα σε αριθμό απορριμμάτων στις ακτές. Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν τα πλαστικά μιας χρήσης, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν τα πλαστικά μπουκάλια, και στην τέταρτη τα καλαμάκια.
Το παζλ των σκουπιδιών στις παραλίες συμπλήρωσαν, μεταξύ άλλων, κομμάτια φελιζόλ, χαρτιά, πλαστικές σακούλες, γυάλινα μπουκάλια.

«Τα απορρίμματα αυτά συνδέονται άμεσα με τις καθημερινές καταναλωτικές μας συνήθειες. Ενώ τα χρησιμοποιούμε για ελάχιστη ώρα, πεταμένα παραμένουν για πολλά χρόνια, ρυπαίνουν τις ακτές και αποτελούν σοβαρή απειλή για θαλάσσια ζώα και πουλιά. Καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι τα πλαστικά απορρίμματα έχουν φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη - στα πιο απομακρυσμένα και ακατοίκητα μέρη, μέχρι τα βάθη των ωκεανών - και μέσω της τροφικής αλυσίδας μπορούν να φτάσουν και στο πιάτο μας, είναι ανάγκη να γίνουμε όλοι μέρος της λύσης για να περιοριστεί το σοβαρό αυτό περιβαλλοντικό πρόβλημα», υπογραμμίζει η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα