Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Είναι να μην τρομάζεις... Και Παρασκευή και 13 και πανσέληνος; Καλημέρα σας... Μύθοι και θρύλοι



Είναι η πρώτη φορά μετά από 20 ολόκληρα χρόνια που συμπίπτει η… «γρουσούζικη» ημερομηνία με την πανσέληνο του Σεπτεμβρίου.
Η τελευταία φορά που είχε συμβεί ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2000 και η επόμενη θα είναι στις 13 Αυγούστου του 2049.
Το ολόγιομο φεγγάρι θα κάνει δυναμική εμφάνιση από το απόγευμα της Παρασκευής, λίγο μετά τη δύση του ήλιου, αλλά στο απόγειό της θα φτάσει στις 00:33 τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Η σημερινή Πανσέληνος είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία ή αλλιώς την έναρξη του Φθινοπώρου, το οποίο κάνει επίσημα «πρεμιέρα» στις 23 Σεπτεμβρίου.
Αυτή η πανσέληνος φέρει το όνομα «harvest moon» και προέκυψε από τη γεωργία, καθώς η φθινοπωρινή ισημερία έπεφτε πάντα μαζί με τις γεωργικές εργασίες των αγροτών. Οι σοδειές τους μεγάλωναν πάντα στα τέλη του καλοκαιριού και τις αρχές του φθινοπώρου, κάτι που σημαίνει ότι έπρεπε να εργαστούν σκληρά έως αργά τη νύχτα προκειμένου να κάνουν τη συγκομιδή.
Τότε δεν υπήρχαν τρακτέρ με φακούς και οι αγρότες εργάζονταν με σύμμαχο το ολόγιομο φεγγάρι.

Αν και το φεγγάρι είναι γεμάτο, εμφανίζεται πολύ μικρό στον ουρανό. Σήμερα που φτάνει στο απόγειό του, θα βρίσκεται στο πιο μακρύ σημείο σε τροχιά γύρω από τη γη και ως εκ τούτου θα εμφανίζεται 14% μικρότερο στη Γη.
Σε αντίθεση με το micromoon, το supermoon λαμβάνει χώρα όταν το φεγγάρι είναι σε τροχιά στο πιο κοντινό σημείο στη Γη.

Μύθοι και θρύλοι

Μύθοι, θρύλοι, δοξασίες και προκαταλήψεις «ξυπνούν» από το λήθαργο στην ψυχή εκατομμύρια προληπτικών σε όλο τον κόσμο που πιστεύουν πως κάτι κακό θα συμβεί τις συγκεκριμένες 24 ώρες. Σημειώνεται πως η Παρασκευή και 13 θεωρείται εξαιρετικά «γρουσούζικη» ημέρα και δεν είναι λίγοι εκείνοι, κυρίως εκτός Ελλάδας, που αποφεύγουν να βγουν από το σπίτι τους προτιμώντας την οικογενειακή θαλπωρή για να «βγει» ανώδυνα ημέρα.
Ωστόσο, ο συνδυασμός της ημέρας με το «ολόγιομο» φεγγάρι προκαλεί ανατριχίλα και οι πολίτες σε όλο τον κόσμο ψάχνουν ήδη μία «πειστική» δικαιολογία προκειμένου να αναβάλουν συναντήσεις και ραντεβού. Η τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο ήταν στις 13 Οκτωβρίου του 2000.
Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο η Παρασκευή και 13 και η Τρίτη και 13 θεωρούνται «άτυχες» και «γρουσούζικες» ημέρες. Κάποιοι συνδέουν την «αποφράδα» ημέρα με την πτώση της βυζαντινής αυτοκρατορίας, κάποιοι άλλοι με τον Μυστικό Δείπνο, ενώ ορισμένοι «παίζουν» με τον αριθμό «12» και τη συνέχειά του: Δώδεκα μαθητές και απόστολοι, δώδεκα μήνες του έτους, δώδεκα ώρες της ημέρας στο ρολόι.

Γύρω από τον αριθμό «13» και την «Παρασκευή» έχει χυθεί ανυπολόγιστη ποσότητα μελάνης, αφού ενέχουν όλα τα στοιχεία για να αναπτυχθεί τεράστια παραφιλολογία.
Ο γνωστός συγγραφέας και Dan Brown, που έγινε ευρέως γνωστός μέσω του βιβλίου του «Κώδικας Da Vinci», συνδέει την συγκεκριμένη ημέρα με την δράση των Ναϊτών Ιπποτών.
Έρευνα έδειξε πως περίπου 17 έως 21 εκατομμύρια κάτοικοι των ΗΠΑ επηρεάζονται ψυχολογικά και φοβούνται όταν το ημερολόγιο «δείξει» την συγκεκριμένη ημέρα. Μία ακόμα έρευνα δείχνει πως για, κάποιο λόγο που δεν διευκρινίζεται, τα ατυχήματα και τα δυστυχήματα αυξάνονται τη συγκεκριμένη ημέρα.

Την ίδια ώρα, όσον αφορά το θέμα της πανσελήνου, παρατηρείται αύξηση των εγκληματικών ενεργειών και των παράνομων πράξεων. Κάποιες θεωρίες σχετίζουν την το ολόγιομο φεγγάρι με την ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία φέρεται να επηρεάζεται. Οι υποστηρικτές αυτής της λογικής επιχειρηματολογούν λέγοντας πως το φεγγάρι επιδρά στο ανθρώπινο σώμα, όπως σχετίζεται αντίστοιχα με το φαινόμενο της παλίρροιας.
Επίσης, για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο, οι ειδικοί εντοπίζουν ψυχολογική μετάπτωση σε πολλούς ανθρώπους την ημέρα και, ιδιαίτερα, τη νύχτα της πανσελήνου.
Αλήθεια ή ψέματα, γεγονός ή μύθος, κανείς δε μπορεί να πει με σαφήνεια τι ακριβώς συμβαίνει και αν οφείλεται καθαρά σε ψυχολογική πίεση και άγχος που νιώθουν πολλοί άνθρωποι για τη συγκεκριμένη ημέρα.
Παρά τις όποιες θεωρίες ή σενάρια, τα γεγονότα και η στατιστική δείχνει πως η συγκεκριμένη μέρα επιτάσσει προσοχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα