Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Το βαθύτερο φαράγγι σε όλο τον κόσμο είναι εδώ... Και αποκαλείται ως το «Γκραντ Κάνυον» της Ελλάδας



Είναι το εντυπωσιακότερο φαράγγι της Ελλάδας και κατέχει το δικό του ρεκόρ Γκίνες, αφού πρόκειται για το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως, σε αναλογία με το πλάτος του.
Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίος ο χαρακτηρισμός που του έχουν αποδώσει, αυτού του «Γκραντ Κάνυον» της Ελλάδας...
Ο λόγος, βέβαια, για το φαράγγι του Βίκου που βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων.
Η ομορφιά του είναι επιβλητική και καθηλώνει, σε μια τοποθεσία μαγευτική που κόβει την ανάσα. Με μήκος 20 χιλιόμετρα, βάθος 900 μέτρα (σε κάποια σημεία ξεπερνά τα 1.000) και άνοιγμα περίπου στα 1.000 μέτρα, είναι αναμφίβολα ένα εντυπωσιακό μνημείο της φύσης.

Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις και τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή, που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 π.Χ.
Η χλωρίδα και η πανίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Στην περιοχή συγκεντρώνονται πολλά και σπάνια φυτά ενώ κάποια από αυτά δεν απαντώνται αλλού στον κόσμο. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν από πρακτικούς γιατρούς, τους λεγόμενους «βικογιατρούς», για θεραπευτικούς σκοπούς.
Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 έως και 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες. Από το χωριό Βραδέτο, στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.
Ολόκληρη η γύρω περιοχή προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να γνωρίσει δεκάδες φυσικά μνημεία, γεφύρια και παραδοσιακά χωριά με πολύ φιλόξενους κατοίκους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα