Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Ο βυθός αυτού του νησιού μας είναι γεμάτος Ιστορία...Μετά τη Νορμανδία κρύβει τα περισσότερα ναυάγια στον κόσμο!



Η στρατηγική σημασία της Λέρου, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, άφησε έναν καταδυτικό θησαυρό στην υφαλοκρηπίδα του νησιού.

Ο βυθός της φιλοξενεί ναυάγια πολεμικών πλοίων και σκελετούς καταρριφθέντων αεροσκαφών, που προσφέρουν ένα συναρπαστικό θέαμα σε όσους ασχολούνται με τις καταδύσεις.
Κάτω από τα κρυστάλλινα καταγάλανα νερά της βρίσκονται τα απομεινάρια της ιστορικής μάχης του 1943, όταν οι Γερμανοί βομβάρδιζαν επί 52 μέρες το νησί. Ο βυθός της βρίθει από γερμανικά αεροσκάφη, ελληνικά και ιταλικά πλοία μεταξύ των οποίων και το θρυλικό ελληνικό αντιτορπιλικό «Βασίλισσα Όλγα».
Η Λέρος, όπως επισημαίνουν έμπειροι καταδύτες, μετά τη Νορμανδία κρύβει στη θάλασσά της τα περισσότερα ναυάγια στον κόσμο!
Ένας Βυθός γεμάτος Ιστορία...
Αποτελεί ένα μοναδικό μουσείο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ο υποβρύχιος πλούτος του νησιού είναι πόλος έλξης για καταδυτικό τουρισμό. Άλλωστε, πολύ συχνά, στις υποβρύχιες βόλτες οι καταδύτες έχουν την τύχη να τους συνοδεύουν θαλάσσια θηλαστικά, που βρίσκουν καταφύγιο στο νησί: φώκιες, δελφίνια, θαλάσσιες χελώνες και φυσητήρες, που απολαμβάνουν τα πεντακάθαρα νερά.

Ο λόγος που η Λέρος είναι τόσο δημοφιλής στους αυτοδύτες είναι ότι ο χρόνος έχει σταματήσει στον βυθό: εκεί βρίσκονται δώδεκα ναυάγια, αεροπλάνα, φορτηγά πλοία και αντιτορπιλικά. Ανάμεσά τους, όπως προαναφέρθηκε, το καταδρομικό «Βασίλισσα Όλγα», στο Λακκί, στην περιοχή της Μερικιάς, όπου βρίσκεται από το Σεπτέμβριο του 1943, οπότε και βομβαρδίστηκε μετά από την πρώτη συστηματική αεροπορική επίθεση, με γερμανικά αεροσκάφη JU-88. Ήταν ένα από τα θρυλικότερα αντιτορπιλικά του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Παρασημοφορημένο δυο φορές από το βρετανικό ναυτικό, χτυπήθηκε αιφνιδιαστικά μέσα στο προστατευμένο λιμάνι του Λακκίου, παρασέρνοντας στο θάνατο 80 ανθρώπους.


H ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΑΓΙΩΝ

--- Γερμανικό Αποβατικό σκάφος τύπου H:
Βυθίστηκε τον Νοέμβριο του 1943 δεχόμενο πυρά από την πυροβολαρχία PL 888 του υψώματος Μπλεφούτι. Βυθίστηκε Β.Α. της βραχονησίδας Στρογγυλή. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 12 έως 20 μέτρα.

--- Φορτηγό πλοίο ΒΔ του ακρωτηρίου Κοραή:
Το πλοίο μετασκευάστηκε για να σέρνει από τη μια άκρη έως την άλλη το ανθυποβριχιακό μεταλλικό δίχτυ και να ασφαλίζει τον κόλπο στο Παρθένι ελέγχοντας το ανατολικό άνοιγμα μεταξύ ακρωτηρίου Κοραή και βραχονησίδας Αρχαγγέλου. Βυθίστηκε από τορπίλη γερμανικού αεροσκάφους. Το ναυάγιο βρίσκεται σε βάθος από 34 έως 43 μέτρα.

--- Φορτηγίδα τεχνικής υποστήριξης του ανθυποβριχιακού διχτυού:
Βρίσκεται σε βάθος 38 μέτρων στον κόλπο του Παρθενιού.

--- Αεροσκάφος JU 52:
Το αεροσκάφος είναι τρικινητήριο με μήκους ατράκτου 18,90 μέτρα και άνοιγμα φτερών 29 μέτρα. Το αεροπλάνο μετέφερε Γερμανούς αλεξιπτωτιστές και χτυπήθηκε μετά την ρίψη του στο ύψωμα Ράχης. Προσθαλασσώθηκε Β.Α. της Λέρου και βρίσκεται σε βάθος 48 μέτρων.


--- Heinkel 111:
Βρίσκεται βυθισμένο Β.Δ. του κόλπου Μπλεφούτι σε βάθος 16 μέτρων. Μεταφέρθηκε παρασυρόμενο από δίχτυα αλιευτικού σκάφους.

--- Ανθυποβρυχιακό δίχτυ ακρωτηρίου Κατσουνίου:
Προστάτευε τον κόλπο του Λακκιού. Ήταν συνδεδεμένο και στα δυο άκρα της εισόδου του κόλπου και η βύθιση του για την είσοδο και έξοδο πλωτών μέσων γινόταν με μηχανικό βίντσι που βρισκόταν στο βόρειο άκρο. Εντοπίζεται από το βάθος των 14 μέτρων έως 55 μέτρων, που είναι και το βαθύτερο σημείο του κόλπου.

--- Αεροσκάφος Arado:
Βρίσκεται ανατολικά του ακρωτηρίου Μαύρους Κάβους σε βάθος 20 μέτρων και μεταφέρθηκε στο σημείο παρασυρόμενο από δίχτυα αλιευτικού σκάφους.
Πληροφορίες, lerosisland.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα