Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Δίνουν...ζωή σε ένα από τα λίγα μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διατηρούνται στον ελλαδικό χώρο



Ένα από τα εμβληματικά μνημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας, το Μπεζεστένι Λάρισας, που δεσπόζει πάνω στο πλάτωμα του λόφου της αρχαίας ακρόπολης,
όπου σήμερα ονομάζεται «Λόφος Φρουρίου», πρόκειται να αναστηλωθεί ώστε να είναι επισκέψιμο.
Η ονομασία Μπεζεστένι σημαίνει αγορά υφασμάτων καθώς προέρχεται από την αραβική λέξη bez που σημαίνει βαμβακερό και τη λέξη bezzaz που σημαίνει έμπορος υφασμάτων.
Πρόκειται για μια σκεπαστή αγορά που χτίστηκε από τους Οθωμανούς το 1484-1506 μ.Χ και αποτελούσε για αρκετούς αιώνες το σημαντικότερο τμήμα της εμπορικής αγοράς υφασμάτων (bez), πολύτιμων εμπορευμάτων και ένα κέντρο οικονομικής δραστηριότητας. Επίσης, γύρω από αυτό οργανώνονταν το παζάρι και η υπόλοιπη εμπορική αγορά. Το 1799 καταστράφηκε από πυρκαγιά, ενώ κατά τον 19ο αιώνα μετατράπηκε σε πυριτιδαποθήκη.
Ο σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική του βασιζόταν στην αρχιτεκτονική των ισλαμικών τεμενών. Είναι ένα από τα λίγα μνημεία οθωμανικής αρχιτεκτονικής που διατηρούνται στον ελλαδικό χώρο. Το Μπεζεστένι της Λάρισας είναι ένα μεγάλο ορθογώνιο κτίριο διαστάσεων 30 επί 20 μέτρα χτισμένο από μεγάλες πέτρες και πλίνθους.

Σε κάθε πλευρά του υπήρχε και μια είσοδος που οδηγούσε στο εσωτερικό του. Σήμερα διατηρείται μόνο η νότια είσοδος, ενώ οι άλλες χτίστηκαν. Μέσα υπήρχαν 21 μαγαζιά όλα τους σκεπασμένα με κεραμίδια. Στη βόρεια πλευρά του υπήρχε μία είσοδος που οδηγεί σε ένα μικρό δωμάτιο (3,5 επί 4,5 μέτρα). Η πόρτα της εισόδου αυτής ήταν επενδυμένη με σίδηρο.
Εικάζεται πως ο χώρος αυτός ήταν το θησαυροφυλάκιο, όπου φυλάσσονταν οι περιουσίες των πλουσίων της περιοχής καθώς και το αρχειοφυλάκιο της πόλης.
Διατήρησε τον εμπορικό του χαρακτήρα μέχρι τον 18ο αιώνα. Στα τέλη του 19ου αιώνα χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη.
Η τελευταία γραπτή αναφορά για τη λειτουργία του είναι το 1779 όπου περιγράφονται μεταξύ άλλων οι μολύβδινοι θόλοι του. Πιθανότατα καταστράφηκε αρχικά στο σεισμό που έγινε το 1781 και η καταστροφή ολοκληρώθηκε από πυρκαγιά που ξέσπασε μετά από λίγα χρόνια. Μετέπειτα, αφού υπέστη αλλαγές στην εξωτερική μορφή του, χρησιμοποιήθηκε ως πυριτιδαποθήκη και οχυρό (γι’ αυτόν το λόγο και η ονομασία Φρούριο που απέκτησε και έχει σήμερα το κτίσμα). Το 1881 με την απελευθέρωση της Θεσσαλίας και κατά συνέπεια της Λάρισας υψώνεται στο Μπεζεστένι η ελληνική σημαία.


Σε φάση αναστήλωσης

Το Μπεζεστένι σήμερα βρίσκεται σε φάση αναστήλωσης και επανάχρησης καθώς με πρωτοβουλία του δήμου Λαρισαίων και μετά την εξασφάλιση χρηματοδότησης 5 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό για την ολοκλήρωση των έργων εμπλέκονται τόσο ο δήμος Λαρισαίων, όσο και η Εφορεία αρχαιοτήτων Λάρισας, με διακριτούς ρόλους.
Σύμφωνα με την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Σταυρούλα Σδρόλια, η Υπηρεσία βρίσκεται στη φάση πρόσληψης προσωπικού ώστε να ξεκινήσουν από τη μεριά της τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης του Μπεζεστενίου αλλά και των ανασκαφικών ερευνών, με χρονοδιάγραμμα 15 έως 18 μηνών.

Η δεύτερη παράλληλη φάση περιλαμβάνει έργα που θα αφορούν την επανάχρηση του κτιρίου όπου σύμφωνα με την πρόταση του δήμου, θα περιλαμβάνει εμπορικές, πολιτιστικές χρήσεις και δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και στήριξης των τοπικών προϊόντων.
Πηγή, larissa-culturestories.gr, ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα