Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Σε αυτό το νησί στέκει αγέρωχος, για περισσότερο από έναν αιώνα, ο παλαιότερος φάρος των Βαλκανίων. Βίντεο



Στέκει αγέρωχος, για περισσότερο από έναν αιώνα... Είναι από τους παλαιότερους των Βαλκανίων και ο μεγαλύτερος σε φωτοβολία στην Ελλάδα.
Ο λόγος για τον περίφημο φάρος του Κάβο Πάπα, ή το Μπουγάζι του Πάπα, όπως λέγεται από τους ντόπιους που βρίσκεται στο νοτιοδυτικότερο άκρο της Ικαρίας.
Φωτίζει από το 1890 και αποτελεί σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους του νησιού όσο και για τους ναυτικούς, διατηρώντας την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στο κεντρικοανατολικό Αιγαίο.
Ολόκληρη η περιοχή καλύπτεται από βράχους αμμουδερού, κρυσταλλικού γρανίτη μπεζ χρώματος. Η προεξοχή του ακρωτηρίου όπου είναι κτισμένος ο φάρος αλλά και το διπλανό ακρωτήριο που στον χάρτη μοιάζει με κέρατο, αποτελείται από σκληρό ασβεστόλιθο.
Ο Κάβο Πάπας, ο οποίος παλαιότερα λεγόταν Κάβο Μαύρο, σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομά του από έναν πάπα που ναυάγησε στην περιοχή τον 13ο αιώνα καθώς πήγαινε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.
Το 1815 η Οθωμανική αυτοκρατορία, ύστερα από τις έντονες πιέσεις των ναυάρχων της, προγραμμάτισε και άρχισε την ανέγερση φάρων για τη βελτίωση της ναυσιπλοΐας στα ελληνικά νησιωτικά συμπλέγματα.

Έτσι, το 1884 με φιρμάνι που εξέδωσε η Μεγάλη Πύλη και υπόγραφε ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ έφτασε η σειρά του Κάβου Πάπα.
Την κατασκευή του έργου ανέλαβε η Γαλλική Εταιρία Φάρων. Ιστιοφόρα φορτηγά πλοία μετέφεραν στην απόκρημνη περιοχή τις απαραίτητες ποσότητες πέτρας από τη Μάλτα και πορσελάνης από τη Μήλο.
Ο φάρος βρίσκεται σε ύψος 64 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι χτισμένος κυλινδρικά, για καλύτερη προστασία από τους ακραίους περιμετρικούς ανέμους της περιοχής. Το ύψος του πύργου του είναι 11 μέτρα. Εντάχθηκε στο ελληνικό φαρικό δίκτυο μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-13.

Τότε λειτουργούσε με πετρέλαιο και ήταν ορατός από 28 ναυτικά μίλια. Σήμερα ο φάρος είναι ηλεκτρικός, ορατός από 22 ναυτικά μίλια και έχει τη δυνατότητα σε διακοπή ρεύματος να λειτουργεί με μπαταρίες για πάνω από δέκα νύχτες.
Στον φάρο του Κάβο Πάπα το 2000 γυρίστηκαν σκηνές για την ελληνική κινηματογραφική ταινία, σκηνοθεσία Βασίλη Ντούρου,"Το φως που σβήνει", με πρωταγωνιστή τον Αλέκο Αλεξανδράκη στον ρόλο του φαροφύλακα. Λόγω του δύσβατου της περιοχής ηθοποιοί και υλικά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο.


Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα