Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

"Θάβουν" ξανά στο χώμα τον Ναό της Αφροδίτης στην Θεσσαλονίκη. Λένε για να...προστατεύσουν τα αρχαία



Το Υπουργείο Πολιτισμού και ειδικότερα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε τις εργασίες κατάχωσης του οικοπέδου στο οποίο βρίσκεται ο Ναός της Αφροδίτης, στην πλατεία Αντιγονιδών, στη Θεσσαλονίκη.
Το εμβληματικό αρχαιολογικό μνημείο, που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο οικοδομές στο κέντρο της πόλης, έχει γίνει, πολλές φορές, μήλον της έριδος μεταξύ φορέων ως προς τον τρόπο που θα διαφυλαχθεί, ενώ αρκετές φορές, στο παρελθόν, κινδύνεψε να γίνει πάρκινγκ ή οικοδομή.
Παράλληλα, δεδομένης της τοποθεσίας του αλλά και της κατάστασης των όμορων οικοδομών, η Εφορεία έχει κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα για τον κίνδυνο να καταστραφούν τα κομμάτια του Ναού της Αφροδίτης, αν δεν γίνουν εργασίες αντιστήριξης των δύο οικοδομών και των πρανών.
Μετά από προσπάθειες ετών, λόγω γραφειοκρατίας και διαφωνιών, ξεκίνησαν οι εργασίες κατάχωσης του οικοπέδου, προκειμένου να προστατευτούν τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα μηχανήματα που θα αναλάβουν τα έργα της αντιστήριξης.

Σάκοι με χώμα θα καλύψουν τη βάση του ναού, κίονες και άλλα ευρήματα φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο, προκειμένου να πατούν τα οχήματα χωρίς να υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για το Ναό. Ταυτόχρονα με αυτή την εξέλιξη, δρομολογείται η εκπόνηση μελετών έτσι ώστε να αναπλαστεί το συγκεκριμένο σημείο για να αναδειχθεί ο Ναός της Αφροδίτης αλλά και να σταματήσει να γίνεται σκουπιδότοπος.
«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας για τις εργασίες που γίνονται στο μνημείο, καθώς όλες γίνονται προς την ανάδειξή του. Μιλάμε για προσωρινή κατάχωση που μόνο στόχο έχει να προστατεύσει αυτό που για χρόνια αγωνιζόμαστε», τονίζει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σκιαδαρέσης, προσθέτοντας ότι έχουν ανατεθεί σε αρμόδιους τόσο οι μελέτες για την αντιστήριξη των όμορων κτηρίων, όσο και οι προμελέτες ανάδειξης, οι οποίες θα πρέπει να πάρουν το πράσινο φως από το ΚΑΣ. Ακόμα, διευκρινίζει πως έχουν γίνει ήδη οι εργασίες αποτύπωσης των καταλοίπων του Ναού, προκειμένου να διαφυλαχθεί ακριβώς όπως είναι πριν την κατάχωση ενώ υπογραμμίζει πως όλες οι εργασίες θα γίνονται υπό τη συστηματική επίβλεψη αρχαιολόγων της Εφορείας και αρμόδιων φορέων.

Από τη διαδικασία των εργασιών δεν έλειψαν οι αντιδράσεις πολιτών που εκφράζουν την ανησυχία τους για την πιθανή κάλυψη του Ναού.
«Σήμερα με πρόσχημα τις όμορες οικοδομές επιχειρήθηκε πάλι ένα θάψιμο του ναού της Αφροδίτης όπως είχε γίνει το 2012. Τότε απετράπη με ασφαλιστικά μέτρα και με απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. Είναι εκπληκτικά ευρήματα και είμαστε ενάντια στην κατάχωση», αναφέρουν κάτοικοι Θεσσαλονίκης. Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα