Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Εντυπωσιακό... Εντοπίστηκε ναυάγιο στο Φισκάρδο από την εποχή... του Ιησού Χριστού. Εικόνες



Ρωμαϊκό ναυάγιο, που χρονολογείται από την εποχή του Ιησού Χριστού, στο βυθό του Φισκάρδου στην Κεφαλονιά, ανακάλυψαν ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Γιώργο Φερεντίνο του Πανεπιστημίου της Πάτρας.
Σύμφωνα με την επιθεώρηση Journal of Archaeological Science το ναυάγιο εντοπίστηκε μετά από σάρωση του βυθού με ηχητική απεικόνιση και μετά την εξέταση των αμφορέων που βρέθηκαν σ’ αυτό υπολογίστηκε ότι χρονολογείται μεταξύ του 1ου π.Χ. και του 1ου μ.Χ. αιώνα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι το σκάφος μετέφερε έως και 6.000 αμφορείς όταν ναυάγησε κοντά στην Κεφαλονιά. Χημική ανάλυση δειγμάτων και τεστ DNA ενδέχεται να αποκαλύψουν το ακριβές περιεχόμενο των αμφορέων.
Το ναυάγιο πιστεύεται ότι έχει μήκος 34 μ. και πλάτος 13 μ., πράγμα που σημαίνει ότι ίσως ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλοία που έκαναν την εποχή εκείνη ταξίδια στη Μεσόγειο, καθώς είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα συνηθισμένα ρωμαϊκά εμπορικά πλοία, που είχαν μήκος 15 έως 20 μέτρα.

Είναι ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα που έχουν εντοπιστεί στην Μεσόγειο και το μεγαλύτερο που έχει εντοπιστεί στην ανατολική Μεσόγειο.
Το φορτίο του, μάλιστα, είναι ορατό στον βυθό του Φισκάρδου και βρίσκεται σε καλή κατάσταση.
«Είναι μισοθαμμένο στην άμμο οπότε πιστεύουμε ότι αν προχωρήσουμε σε εκσκαφή στο μέλλον θα βρούμε και ένα τμήμα ή και ολόκληρο το ξύλινο κουφάρι του πλοίου» δηλώνει ο επικεφαλής της έρευνας Γιώργος Φερεντίνος από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι το Φισκάρδο αποτελούσε «ένα σημαντικό λιμάνι της εποχής». Για την ώρα δεν έχει αποφασιστεί αν το ναυάγιο θα ανυψωθεί από το βυθό της θάλασσας αλλά αν αυτό γίνει η εκτίμηση είναι ότι θα αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία για την προέλευσή του.

Πηγή: Journal of Archaeological Science. Φωτογραφία: Ionian Aquarium

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα