Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020

Σαν να προσγειώθηκαν σκάφη... εξωγήινων. Το μυστήριο φαινόμενο στην Αργολίδα που διχάζει...


Ένα μοναδικό γεωλογικό φαινόμενο υπάρχει στους πρόποδες του όρους Δίδυμο στην Αργολίδα. Η γη έχει βυθιστεί σε δύο σημεία
που μοιάζουν με ηφαιστειακούς κρατήρες. Ο δυτικός κρατήρας έχει διάμετρο 215 μέτρα και ο ανατολικός 230 μέτρα. Αυτοί οι γιγάντιοι επιβλητικοί κρατήρες προκαλούν δέος στον επισκέπτη. Από ψηλά αποτελούν ένα απίστευτο, απόκοσμο, εξωγήινο θέαμα. Μόνο που οι τεράστιες γήινες τρύπες δεν δημιουργήθηκαν από κάποιο ηφαίστειο, ούτε από πρόσκρουση μετεωριτών στο έδαφος, ούτε, βέβαια, από την προσγείωση σκαφών... εξωγήινων.
Οι επιστήμονες διχάζονται σχετικά με την προέλευσή τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για δολίνη (κατακρημνισμένη κορυφή σπηλαίου). Σπήλαιο βέβαια δεν βλέπουμε να υπάρχει κοντά και θα πρέπει να ήταν τεράστιο αν υπήρξε. Άλλοι ότι δημιουργήθηκαν από τη καθίζηση του εδάφους λόγω των υπόγειων υδάτων του βουνού. Και σε τέτοιες περιπτώσεις δεν λείπουν και εκείνοι που μιλούν για κρατήρα από μετεωρίτη, όπως αυτοί που βρίσκονται στο φεγγάρι.
Πάντως, εκεί κατέφευγαν για να προφυλαχθούν από τα φυσικά φαινόμενα οι προϊστορικοί άνθρωποι, ενώ κατά την τουρκοκρατία, οι κάτοικοι της περιοχής μετέφεραν από τη μεγάλη σπηλιά νίτρο από τα ούρα των ζώων και κατασκεύαζαν πυρίτιδα για τα όπλα.

Ο μικρότερος κρατήρας είναι κατάφυτος από πεύκα και στα βραχώδη τοιχώματά του είναι λαξευμένα δύο εκκλησάκια, του Άη Γιώργη και της Μεταμορφώσεως. Μια κατηφορική στοά που μοιάζει με πηγάδι είναι η πιο αρχαία είσοδος της σπηλιάς.
Σύμφωνα με τον τοπικό θρύλο εκεί ήταν η σπηλιά του Κύκλωπα απ’ όπου διέφυγαν ο Οδυσσέας και οι σύντροφοί του. Μια δεύτερη είσοδος, που κατασκευάστηκε από τους μοναχούς, οδηγεί στο εσωτερικό της σπηλιάς, όπου βρίσκονται οι δύο σκαλιστές εκκλησίες, μια πέτρινη κολυμπήθρα, μια μικρή δεξαμενή και μια οπή γνωστή ως «Ασκηταριό» από την οποία ανέρχονται με σχοινί οι ασκητές και λέγεται πως εκεί άφησε το σημάδι του το άλογο του Αγίου Γεωργίου.

Δείτε μια πτήση του Haanity πάνω από αυτούς τους κρατήρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα