Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Θα "ξυπνήσουν" το πλοίο θρύλος που "κοιμάται" στις λάσπες στου Σαρωνικού. Έναν αιώνα τώρα....


Μέσα στο 2020 αναμένεται να ξεκινήσει η ανέλκυση του πλοίου θρύλος, που ένα αιώνα τώρα "κοιμάται" στις λάσπες του Σαρωνικού... Πρόκειται για το μπρίκι "Άρης" του Τσαμαδού,
του σπουδαίου αγωνιστή της επανάστασης του 1821, που έπεσε ηρωικά στο «υγρό» πεδίο της μάχης. Το ακρόπρωρο του πλοίου σώζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και ο ιστός του τοποθετήθηκε στον Ναύσταθμο Σαλαμίνας.
Ήταν ένα πλοίο με μεγάλη πολεμική δράση στην Επανάσταση και έγινε γνωστό με τη θρυλική διάσπαση του αποκλεισμού του Ναβαρίνου από τον Τουρκοαιγυπτιακό Στόλο του Ιμπραήμ, στις 26 Απριλίου 1825.
Μετά την ατυχή έκβαση της μάχης της Σφακτηρίας και τον φόνο του Πλοιάρχου Τσαμαδού, πέρασε ανέπαφο δια μέσου 32 τουρκικών πολεμικών που απέκλειαν την είσοδο.

Αυτό αποτέλεσε ένα από τα χαρακτηριστικότερα γεγονότα τού κατά θάλασσαν αγώνα.
Μετά την απελευθέρωση αγοράστηκε από την Ελληνική Κυβέρνηση, μετονομάστηκε σε "ΑΘΗΝΑ" και με το όνομα αυτό χρησιμοποιήθηκε στο Β. Ναυτικό μέχρι το 1879 οπότε ξαναπήρε το ένδοξο όνομά του.
Μέχρι το 1921 χρησιμοποιήθηκε ως εκπαιδευτικό πλοίο της Σχολής Δοκίμων Ναυτοπαίδων του Πόρου, οπότε για εξοικονόμηση των εξόδων της περαιτέρω συντήρησής του βρέθηκε η ατυχής λύση της τιμητικής καταβύθισής του κοντά στην νησίδα Κυρά στα Διαπόρια.
Έκτοτε, αναπαύεται στα νερά του Σαρωνικού. Το κουφάρι, έναν αιώνα τώρα, βυθισμένο στη λάσπη του Σαρωνικού, σε βάθος μόλις 17 μέτρων ανάμεσα στη Σαλαμίνα και την Αμφιάλη, δέχεται τ΄ απόνερα των περαστικών πλοίων και αντιστέκεται στον χρόνο…

Για τρία χρόνια έγινε αντικείμενο μελέτης από καταδύτες, ιδιώτες και του Πολεμικού Ναυτικού, και ερευνητές της εφορείας εναλίων αρχαιοτήτων. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι «επισκέπτες» άφησαν και πάλι τον "Άρη" στη γαλήνη του βυθού, έως ότου ξεκινήσει, μέσα στο 2020, η νέα φάση της έρευνας, που προβλέπει ανέλκυσή του.
«Ήταν ευτυχής συγκυρία το ότι ποντίστηκε σε σημείο συχνής διέλευσης πλοίων. Τα απόνερα σηκώνουν λάσπη και η λάσπη θωρακίζει τον κορμό. Γι αυτό και σώθηκε μεγάλο κομμάτι του. Ό,τι ήταν έξω από τη λάσπη, αποσυντέθηκε» εξηγεί στο ΑΠΕ ο καταδύτης Κώστας Θωκταρίδης, που συμμετείχε στις έρευνες. Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα