Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Οι ακτές και ο βυθός των θαλασσών μας θυμίζουν... πολυκατάστημα. Βρίσκεις πλαστικά, λάστιχα, εργαλεία


Σοκ, απογοήτευση, αλλά και οργή προκαλεί η περιβαλλοντική εικόνα που εμφανίζουν σήμερα οι ακτές και ο βυθός των θαλασσών μας. Όπως αποκαλύφθηκε από στοιχεία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη που πραγματοποιεί συνεχώς δράσεις καθαρισμού του θαλασσίου περιβάλλοντος, τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν 310 καθαρισμοί και μαζεύτηκαν 41,5 τόνοι απορριμμάτων.
Και όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, το πρώτο και συχνότερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές είναι τα αποτσίγαρα...

Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, το περυσινό καλοκαίρι, στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά "ζώνη" καπνίσματος με ειδικά διαμορφωμένους κάδους. 
Είναι ενδεικτικό ότι περισσότερες από 4.500 γόπες κατέληξαν στον κάδο και όχι στην παραλία. Πρόθεση της δημοτικής αρχής του νησιού είναι να εφαρμόσει το μέτρο σε όλες τις ακτές του νησιού.
Πέρα από τα χιλιάδες αποτσίγαρα που κατακλύζουν τις ακτές μας, τα ευρήματα των καθαρισμών του Ιδρύματος, τόσο στον βυθό των θαλασσών όσο και στις παραλίες ήταν συγκλονιστικά: Με κυρίαρχα τα πλαστικά και μικροπλαστικά απορρίμματα, σε ποσοστό 78%, έγινε συλλογή από μπουκάλια, φελιζόλ, καπάκια, αλιευτικά εργαλεία, μέχρι και λάστιχα, μπαταρίες, καρότσια σούπερ μάρκετ αλλά και μηχανάκια(!).

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ρύπανση των ακτών και του βυθού της θάλασσας είναι ένα φαινόμενο σοβαρής απαξίωσης του δημόσιου χώρου.
Όπως έγινε γνωστό από το Ίδρυμα, ο Σαρωνικός είναι ο πιο ρυπασμένος κόλπος της Ελλάδας, καθώς παρατηρούνται περί τα 8.000 απορρίμματα ανά 100 μέτρα ακτής στον βυθό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα