Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Τα οστά ενός ήρωα, του θρύλου των Καταδρομών, έρχονται στην Ελλάδα. Μετά από 46 χρόνια αναζήτησης


Σε ειδική τελετή που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, παραδίδονται στους συγγενείς του τα οστά του διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών, Αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, για να ταφεί στη γενέτειρά του, το Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Πρόκειται για τον θρύλο των ελληνικών Καταδρομών, που σκοτώθηκε στις 21 Ιουλίου το 1974 σε μάχη στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα μεταξύ Λευκωσίας και Κερύνειας, κατά την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.
Τα οστά του Κατσάνη, ο οποίος περιλαμβανόταν στον κατάλογο των πεσόντων, εντοπίστηκαν τον περασμένο μήνα από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε ομαδικό τάφο, στα κατεχόμενα. 
Ο Επίτροπος Προεδρίας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «εκ μέρους της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού παραδίδουμε τα ιερά οστά ενός μεγάλου ήρωα, που πολέμησε για την Κύπρο, στους συγγενείς του για να γίνει μετά από 46 χρόνια η κηδεία με τις δέουσες τιμές και σύμφωνα με τις θρησκευτικές μας παραδόσεις».
Μετά το τρισάγιο θα γίνει η παράδοση των οστών στην ΕΛΔΥΚ, η οποία θα τα μεταφέρει στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα παραληφθούν από στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 για να μεταφερθούν στην Ελλάδα.
Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο, 15 Φεβρουαρίου, στο Σιδηρόκαστρο Σερρών.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, εκκρεμούν και άλλες περιπτώσεις επαναπατρισμού οστών Ελλαδιτών. Συνολικά, αγνοούνται ακόμη 47 Ελλαδίτες.
Σύμφωνα με το sigmalive.com, το όνομα του Γεωργίου Κατσάνη φέρει το στρατόπεδο της 33ης Μοίρας Καταδρομών στο Σταυροβούνι και το στρατόπεδο της Α’ Ταξιαρχίας Καταδρομέων και Αλεξιπτωτιστών στην Ρεντίνα, όπου υπάρχει και προτομή του. 
Προτομή του επίσης υπάρχει στο Μνημείο Πεσόντων και Αγνοουμένων του 1974 στην Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης, στο Μαρί. Η Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών μετονομάσθηκε σε Λέσχη Ειδικών Δυνάμεων Ν. Σερρών «Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης».
Μνημείο προς τιμήν του ανεγέρθηκε στην γενέτειρα του το Σιδηρόκαστρο. Υπάρχει επίσης κενοτάφιό του στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στην Λευκωσία. Σε αυτό το κενοτάφιο περνούν και ανάβουν ένα καντήλι οι έφεδροι καταδρομείς, πριν πάνε για άσκηση.
Η ομάδα του ήρωα, το ιστορικό σωματείο «Ηρακλής» ονόμασε «Κατσάνειο» το Γήπεδο Πετοσφαίρισης στην Θεσσαλονίκη. Στην Κύπρο, οι κοινότητες Τρούλλων και Ορόκλινης έχουν δώσει το όνομα του σε οδούς τους και ο Δήμος Στροβόλου στην Λευκωσία ονόμασε το Δημοτικό Πάρκο του «Πάρκο του Αντιστρατήγου Γεωργίου Κατσάνη».

Ωστόσο, χθες πραγματοποιήθηκε τελετή ενταφιασμού των οστών 20 Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του ελληνο-ιταλικού πολέμου, στο στρατιωτικό Κοιμητήριο της Κλεισούρας στην Αλβανία.
Τα οστά των πεσόντων ανευρέθησαν, στο πλαίσιο εφαρμογής της διμερούς συμφωνίας Ελλάδος-Αλβανίας του 2009 για την αναζήτηση, εκταφή, προσδιορισμό ταυτότητας και ενταφιασμό των Ελλήνων πεσόντων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Αλβανία το 1940-1941.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα