Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

Είστε ερωτευμένοι; Μήπως θα έπρεπε να γιορτάζετε σήμερα και όχι αύριο;


Αύριο, 14 Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί οι ερωτευμένοι να γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο με... σοκολατάκια, λουλούδια και ρομαντικές εξόδους. Στην εμπορευματοποίηση της θρησκείας, η Ορθόδοξη Εκκλησία, αντιτείνει σήμερα τον εορτασμό του ζευγαριού Ακύλα και Πρίσκιλλας.


Το 2000 ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος, σε μια προσπάθεια να φέρει πιο κοντά τους νέους στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, την ημέρα δηλαδή που η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά το Ορθόδοξο ζευγάρι της αγάπης.
Οι Ορθόδοξοι Άγιοι της αγάπης μυήθηκαν στον χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Δεν απέκτησαν παιδιά και παρέμειναν μέχρι το θάνατό τους πολύ αγαπημένο ζευγάρι.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα κατοικούσαν στην Κόρινθο και εργάζονταν ως σκηνοποιοί. Φιλοξένησαν τον Απόστολο Παύλο, όταν εκείνος επισκέφθηκε την Κόρινθο, για να διδάξει την ορθόδοξη πίστη.
Σύμφωνα με την παράδοση, ήταν οι πρώτοι που βαπτίστηκαν. Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα εξελίχτηκαν σε σημαντικούς υποστηρικτές της νέας θρησκείας αλλά και του Απόστολου Παύλου στην Κόρινθο, ο οποίος μέσω αυτών γνωρίστηκε και κατήχησε τους Ιουδαίους της Πόλεως, δημιουργώντας μια από τις πιο ισχυρές εκκλησίες της εποχής εκείνης.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα βρήκαν φρικτό θάνατο από τους διώκτες τους υπερασπιζόμενοι την πίστη τους και για τον λόγο αυτό κατατάχτηκαν στο αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ο Ακύλας και η Πρίσκιλλα έμειναν ενωμένοι και αγαπημένοι μέχρι και την τελευταία στιγμή, αφού σύμφωνα με την Ακολουθία του Όρθρου, όταν ο Ακύλας είδε την γυναίκα του να αποκεφαλίζεται και να μαρτυρεί είπε : «Μπορώ να μην φανώ άνδρας εγώ, ανάλογα προς την γυναίκα μου ανδρείος και πρόθυμος για αποκεφαλισμό για την Πίστη του Χριστού;» και την ακολούθησε στον θάνατο.

Αντίθετα για τους καθολικούς, η 14η Φεβρουαρίου είναι η μέρα των ερωτευμένων, ημερομηνία κατά την οποία τιμάται η μνήμη του Βαλεντίνου, ενός καθολικού ιερέα που μαρτύρησε για την πίστη του την ίδια ημερομηνία, το 270 μ.Χ., στους διωγμούς του αυτοκράτορα Κλαύδιου.
Ο Βαλεντίνος καταδικάστηκε σε θάνατο, λόγω του ότι τελούσε γάμους ανάμεσα σε ζευγάρια, διαδίδοντας και στερεώνοντας έτσι τη χριστιανική πίστη.
Άλλοι υποστηρίζουν ότι όσο καιρό ο Βαλεντίνος ήταν στη φυλακή, αρνούμενος να αποκηρύξει την πίστη του, ερωτεύτηκε την τυφλή κόρη του δεσμοφύλακά του, στην οποία μάλιστα έστειλε κι ένα γράμμα με την υπογραφή: «Με αγάπη από τον Βαλεντίνο σου».
Η Καθολική Εκκλησία αναγνώρισε αργότερα τον Βαλεντίνο ως άγιο, που κατέστη προστάτης των ερωτευμένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα