Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Η καλύτερη χρονιά των 20 τελευταίων χρονιών. Έρχεται κρασάκι... για λίγους και εκλεκτούς πότες



Ενθουσιασμένοι δηλώνουν οι οινοπαραγωγοί, καθώς σε πολλές περιοχές μιλούν για την καλύτερη χρονιά των 20 τελευταίων χρονιών. Οι βροχοπτώσεις και η πολύ καλή κατανομή τους μέσα στο χρόνο εφοδίασαν
αρκετά καλά τα φυτά με νερό ώστε να ανταπεξέλθουν στην ξηρή θερμή περίοδο του Ιουλίου – Αυγούστου που εφέτος ήταν χωρίς καύσωνες.
Τα σταφύλια ήταν απολύτως υγιή ενώ ο τρυγητός ήταν γενικά πιο όψιμος από πέρσι επανερχόμενος σε κανονικούς φυσιολογικούς χρόνους ωριμότητητας.
Το κύριο χαρακτηριστικό της σπουδαίας ποιοτικής υπεροχής της φετινής χρονιάς, πέραν της άψογης υγείας του σταφυλιού, ήταν η πρωτοφανής για μεσογειακούς αμπελώνες ικανή οξύτητα που χαρίζει φρέσκα αρώματα, δροσερότητα, και ικανότητα παλαίωσης.
Η παραγωγή, παρότι κινείται σε φυσιολογικά επίπεδα, παραμένει ελλειμματική για τις ανάγκες της χώρας.
Σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ύψος της παραγωγής κατεγράφησαν στη Μακεδονία και στα νησιά του Αιγαίου με μειωμένη παραγωγή, και επιπλέον στο Αιγαίο με εξαιρετική πρωιμότητα ιδιαίτερα σε Πάρο και Σαντορίνη.

Ειδικότερα η Σαντορίνη, με σπουδαία βεβαίως ποιότητα, άγγιξε πρωτοφανή χαμηλά στην παραγωγή σταφυλιού, κρούοντας το κουδούνι συναγερμού για την αιχμή του δόρατος του Ελληνικού αμπελώνα. Σε αναφορά του Συνδέσμου για την παραγωγή της Σαντορίνης, αυτή θα είναι εξαιρετικής ποιότητας, ωστόσο ποσοτικά άγγιξε πρωτοφανή χαμηλά, σημειώνοντας ότι είναι η τρίτη διαδοχική χρονιά που καταγράφεται μείωση της παραγωγής.
Παρότι οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση της παραγωγής έως 20%, σε σχέση με το 2017, αυτή θα είναι μειωμένη, κατά 40% μικρότερη σε σχέση με αυτή του περασμένου έτους και 55% μειωμένη από το γενικό μέσο όρο παραγωγής του νησιού.
Πηγή, Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα