Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Θα πούμε το νερό νεράκι... Εξαντλούμε, κάθε χρόνο, 700 λίμνες του Μαραθώνα, από τα υπόγεια αποθέματα



Ζωτικής σημασίας για την ανθρωπότητα είναι οι υπόγειες πηγές πόσιμου νερού. Και οι φυσικές αυτές δεξαμενές ενισχύονται όταν βρέχει, όμως, δυστυχώς, δεν είναι παντοτινές.
Οι επιστήμονες προβληματίζονται εξαιτίας της υπεράντλησης του νερού που γίνεται στη χώρα μας. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, "η Ελλάδα αντλεί το 60% του νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα, από τα υπόγεια αποθέματά μας και μόλις το 40% του νερού, που χρησιμοποιούμε, προέρχεται από το βρόχινο νερό».
Χαρακτηριστικά αναφέρουν, ότι «κάθε χρόνο αντλούμε, εξαντλούμε 700 λίμνες του Μαραθώνα, από τα υπόγεια αποθέματα».
Δύο μεγάλες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα, σε ό,τι έχει να κάνει με την παραγωγή τροφίμων: την παραγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων, λόγω του ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που μεταξύ άλλων οδηγεί στη μείωση της παραγωγής.
Πρόκειται «για μια μεγάλη πρόκληση» μέσα από την οποία αναδεικνύεται και το ζήτημα της διαχείρισης του νερού, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που χρησιμοποιούν με την άντληση νερού στο νομό Λάρισας. Όπως αναφέρουν, «πριν από 30 χρόνια οι αγρότες αντλούσαν νερό για να αρδεύουν τα χωράφια τους από τα 30 μέτρα και σήμερα αντλούν νερό από τα 400 μέτρα» κάτι που όπως είπαν, σημαίνει «μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας» αυξάνοντας έτσι το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.
Πάντως, σύμφωνα με στοιχεία της NASA, τα υπόγεια υδάτινα συστήματα αντιμετωπίζουν μία σκληρή πραγματικότητα. Οι 13 από τις 37 μεγαλύτερες υπόγειες δεξαμενές νερού στη Γη εξαντλούνται από την υπεράντληση. Η βροχή δεν προλαβαίνει να αναπληρώσει την χαμένη ποσότητα νερού, έτσι είναι άγνωστο πόση "ζωή" τους απομένει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα