Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Στην Ελλάδα βρίσκεται η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο. Θεωρείται μοναδική στο είδος της. Εικόνες, βίντεο



«Κοιμόταν» στα νερά της Λακωνίας για περίπου 5.000 χρόνια, μέχρι που το 1967 ανακαλύφθηκε από τον Νικολά Φλέμινγκ και χαρτογραφήθηκε το 1968 από ομάδα του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.
Ο λόγος για το Παυλοπέτρι, κοντά στο χωριό Βιγλάφια, λίγο πριν την Ελαφόνησο, και μεταξύ της στεριάς και μιας μικρής νησίδας.
Είναι η αρχαιότερη βυθισμένη, όπως θεωρείται, πόλη στον κόσμο, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού παγκοσμίως, με την βρετανική εφημερίδα Telegraph να το έχει συμπεριλάβει σε ειδικό αφιέρωμα για τους λάτρεις των καταδύσεων.
Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που μαρτυρούν την κατοίκηση της περιοχής από αρχαιότατους χρόνους. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο.
Οι έρευνες έδειξαν ότι η ελληνική «Πομπηία» αποτελείτο από 15 διώροφα κτίρια, τα οποία βρέθηκαν σε βάθος 3-4 μέτρων.

Για την χρονολογία που δημιουργήθηκε υπάρχουν διάφορες εκδοχές με την πρώτη να εκτιμά ότι κτίστηκε γύρω στο 1.600- 1.100 π.Χ. Η δεύτερη εκδοχή, βασισμένη στα ευρήματα, υποστηρίζει ότι η πόλη κατοικείται από το 2.800 π.Χ., στις αρχές της εποχής του χαλκού.
Από άλλους θεωρείται ότι το Παυλοπέτρι ποντίσθηκε το 375 μ.Χ. από τον ίδιο σεισμό που κατέστρεψε και το Γύθειο. Θεωρείται ότι το παραθαλάσσιο έδαφος σε μεγάλη έκταση μετακινήθηκε και έτσι έγινε αποκοπή της τότε χερσονήσου στην οποία βρισκόταν η Όνου Γνάθος και έτσι δημιουργήθηκε το σημερινό νησί της Ελαφόνησου.


Δείτε το βίντεο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα