Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019

Κινέτα. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν... Πέρυσι κάηκε και χθες καταστράφηκε από τις πλημμύρες. ΒΙΝΤΕΟ ΣΟΚ...



Η καταστροφή στην Κινέτα από την κακοκαιρία «Γηρυόνης» έχει την αιτία της... Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν είναι μόνο η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης αλλά και η περσινή πυρκαγιά,
της 23ης Ιουλίου του 2018, έπαιξαν σηνατικό ρόλο στην χθεσινή καταστροφή ολόκληρης περιοχής.Οι καταστροφές στην Κινέτα είναι πολύ μεγάλες με δρόμους να υποχωρούν και να μετατρέπονται σε ορμητικούς χειμάρρους με τα νερά να μπαίνουν μέσα σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Περισσότερες από 300 κατοικίες εκτιμάται ότι έχουν υποστεί ζημιές στην Κινέτα από τις πλημμύρες, όπως προκύπτει από την αυτοψία που έκαναν στην πληγείσα περιοχή ειδικοί του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, «υπήρχαν κομμένα δέντρα, υπήρχαν παρεμβάσεις, υπήρχε ανάδυση του εδάφους σε πολύ μεγάλο βαθμό κι όλα αυτά μαζί με το νερό, ουσιαστικά συνετέλεσαν ώστε να έχουμε αυτές τις ζημιές στην Κινέτα. Τα τεχνικά έργα δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο νερό , στη λάσπη αλλά και στα δέντρα κι είχε γίνει απόφραξη όλων αυτών των διόδων του νερού με αποτέλεσμα να έχουμε το πλημμυρικό φαινόμενο», τόνισε στο ΑΜΠΕ.

Διευκρινίζει ότι τα προϊόντα της πυρκαγιάς της 23ης Ιουλίου του 2018 βρέθηκαν μέσα στη λεκάνη απορροής η οποία πραγματικά τροφοδότησε με πολύ μεγάλο ποσοστό υλικών τα φαινόμενα που ξέσπασαν.
Ο κ. Λέκκας υπογραμμίζει την ανάγκη να πραγματοποιηθούν πολύ γρήγορα παρεμβάσεις , όπως «οριοθέτηση των ρεμάτων, καθαρισμός των ρεμάτων που υπάρχουν στην περιοχή, απομάκρυνση των φερτών υλικών, αποκατάσταση των δικτύων και των υποδομών».

«Θα πρέπει να γίνει μία συνολική ανάκαμψη της περιοχής με βάση ένα καινούριο σχέδιο που θα υποβληθεί και θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει καθεμία περιοχή που πλήττεται», σημείωσε. Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Το βίντεο της καταστροφής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα