Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019

Αναλαμβάνουν τα "πόστα" τους οι παραγωγοί ελάτων... Πόσο θα κοστίζουν. Οι δυσκολίες στην καλλιέργεια



Στα "πόστα" τους, σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, θα βρίσκονται από τις 30 Νοεμβρίου οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, τροφοδοτώντας την ελληνική αγορά με χιλιάδες χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων επί σειρά δεκαετιών, οι 1.000 και πλέον κάτοικοι του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής, ελπίζουν να ξεπεράσουν οι φετινές τους πωλήσεις τις 25.000 ελάτων, έναντι των 22.000 πέρυσι. Βέβαια, πριν από δέκα χρόνια οι πωλήσεις ελάτων είχαν φτάσει στα 45.000.
Οι τιμές εκτιμούν οι ελατοπαραγωγοί πως θα μείνουν και φέτος, για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, στα περσινά επίπεδα.
Στη Θεσσαλονίκη η τιμή ενός ελάτου θα κυμαίνεται στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα, αφού στην πρωτεύουσα, πολλά νοικοκυριά επιλέγουν τα πολύ ψηλά δέντρα, τα οποία και δεν προτιμώνται στη νύμφη του Βορρά τόσο ευρέως.
Σχετικά με την αγορά της Αθήνας, όπως επισημαίνουν οι παραγωγοί, οι τιμές των ελάτων θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερες εάν δεν καλούνταν να καταβάλουν στους δήμους μεγάλα ποσά, προκειμένου να εγκατασταθούν σε έναν χώρο και να κάνουν τις πωλήσεις τους.

Στη Θεσσαλονίκη, η αντίστοιχη τιμή ενοικίασης του χώρου, κυμαίνεται από 400 ευρώ έως και 900 ευρώ, ανάλογα με την περιοχή.
Στην Αθήνα ένας παραγωγός καλείται, εκτός των μεταφορικών, να πληρώσει ως και 2.000 ευρώ στον δήμο, προκειμένου να του παραχωρηθεί ένας χώρος για το εμπόρευμά του.
Διευκρινίζουν ότι το ποσό που βάζει ένας παραγωγός ελάτου στην τσέπη του, στη διάρκεια των εορτών, κυμαίνεται από 2.000 ευρώ έως και 6.000 ευρώ.

Η καλλιέργεια

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, η καλλιέργεια του έλατου είναι «πολύ απαιτητική», καθώς μπορεί να χρειαστούν έως και 12 ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της.

Ο σπόρος φυτεύεται την άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.
«Αν δεν περάσουν από το φυτώριο τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως 10 χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια» λένε χαρακτηριστικά. Πληροφορίες ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα