Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Μία πόλη μετανάστες, όσο τα Ιωάννινα, έφτασαν στην Ελλάδα σε ένα χρόνο. Και δεν είναι Σύριοι...



Εμπιστευτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία αναφέρεται ο συνολικός αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη, παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, εισήλθαν 79.002 πρόσφυγες και μετανάστες, με τον αριθμό να είναι αυξημένος κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα όπου είχαν καταγραφεί 47.847 άνθρωποι.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, τους περισσότερους νεοαφιχθέντες από την Τουρκία φέρεται να καταγράφει η Ελλάδα με σχεδόν 68.000 ανθρώπους, δηλαδή περισσότερους από τους μόνιμους κατοίκους που έχουν σήμερα τα Ιωάννινα (66.000), ενώ ακολουθούν η Ιταλία με 1.803, η Βουλγαρία με 197 και η Κύπρος με 261.

Αξιοσημείωτο είναι, όπως επισημαίνει η Welt, ότι η συντριπτική πλειονότητα των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα δεν προέρχεται πλέον από τη Συρία (14%), αλλά από το Αφγανιστάν (30%). Ακολουθούν πολίτες από το Πακιστάν (9,5%), το Ιράκ (8%) και την Τουρκία (5%).
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, οι προσφυγικοί καταυλισμοί στα ελληνικά νησιά είναι υπερπλήρεις. Στους καταυλισμούς ζουν σήμερα πάνω από 40.000 άνθρωποι ενώ υπάρχουν υποδομές μόλις για 8.530.
Σύμφωνα με την Welt, «είναι ασαφές εάν η Τουρκία τηρεί ακόμη την προσφυγική συμφωνία που υπέγραψε με την Ε.Ε τον Μάρτιο του 2016. Σύμφωνα με την έκθεση της Ε.Ε η ελληνική ακτοφυλακή ανέφερε προ ημερών στις Βρυξέλλες ότι σε πολυάριθμες περιπτώσεις η Τουρκία αρνείται πλέον εδώ και εβδομάδες τη συνεργασία. Συγκεκριμένα αναφέρθηκαν περιστατικά όπου ενώ η τουρκική ακτοφυλακή έχει ενημερωθεί εγκαίρως από τους Έλληνες για πλοιάρια προσφύγων, δεν παρενέβη, επιτρέποντας έτσι να περάσουν στην ελληνική επικράτεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα