Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2020

Κίνδυνος να καταρρεύσει το Ενετικό Λιμάνι Χανίων... Δύτες έχουν εντοπίσει επικίνδυνες διαβρώσεις...


Σήμα κινδύνου εκπέμπει το Ενετικό λιμάνι των Χανίων, εξαιτίας της εκτεταμένης διάβρωσης και των σπηλαιώσεων σε όλο το μήκος της χερσαίας ζώνης καθώς και στον λιμενοβραχίωνα.Η ανάγκη της προστασίας και της θωράκισης του Ενετικού Λιμανιού αναδείχθηκε για ακόμα μια φορά από την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή των Χανίων με τα κύματα να "πνίγουν" τα γύρω καταστήματα.
Ήδη, το Λιμενικό Ταμείο και ο δήμος αποφάσισαν να προχωρήσουν σε προγραμματική σύμβαση για την θωράκιση του λιμανιού.


Ωστόσο, από το 2013 οι ειδικοί ανησυχούν και φωνάζουν... Δύτες και τοπογράφοι σε έρευνα που διενήργησαν, τότε, ανέφεραν σε έκθεσή τους ότι «από το φρούριο του Φιρκά μέχρι τα τελευταία Νεώρια το κρηπίδωμα είναι υποσκαμμένο. Μάλιστα υπάρχουν ορισμένα σημεία του λιμανιού τα οποία είναι πολύ επιβαρυμένα. Οι πιο επικίνδυνες σπηλαιώσεις έχουν εντοπιστεί στο ύψος του Γυαλί Τζαμισί, όπου το βάθος τους φτάνει ακόμη και τα οκτώ μέτρα. Παράλληλα, εντοπίστηκαν σημαντικές βλάβες στον προβλήτα στο λιμενοβραχίονα πλησίον της Φορτέτσας και φθορές στο κεκλιμένο επίπεδο ανέλκυσης και καθέλκυσης των σκαφών του Ενετικού Λιμένα».

Από τότε, όμως, πέρασαν 6 χρόνια, δεν έγινε καμία παρέμβαση αποκατάστασης
και ενδεχομένως οι 59 σπηλαιώσεις και 10 δέκα ακόμα στο Λιμενοβραχίονα, που βρέθηκαν τότε, να έχουν καταστεί πιο επικίνδυνες λόγω της συνέχισης της διάβρωσης.
Το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων είναι αριστοτεχνικά κατασκευασμένο τον 14ο αιώνα, δημιουργήθηκε για εμπορικούς σκοπούς και για προστασία ενάντια στις επιδρομές των πειρατών, που ήταν συχνές εκείνο τον καιρό. Στο λιμάνι χωρούσαν τουλάχιστον 40 ενετικές γαλέρες.
Η Παλιά πόλη των Χανίων στην οποία βρίσκεται ο Ενετικός Λιμένας, αποτελεί κηρυγμένο μνημείο από το 1969 και από το 2012 αρχαιολογικός χώρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ΜΕΤΕΩΡΑ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ - ΙΟΣ

Δέλτα Έβρου

Βουλιαγμένη Αττικής

Κάστρο Μονεμβασιάς

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΣ - παραλία Παναγίτσα